Blog 10. Woning verbouwen met kleine kinderen in huis.

kids
Het ideale huis komt nu toevallig voorbij en grijp je je kans, ondanks dat je weet dat het lastig gaat worden. Je wilt graag het droomhuis creëren wat je voor ogen had toen je het kocht. Gelukkig weet je dan nog niet wat er allemaal op je afkomt.
We gingen verhuizen van dit naar..
..naar dit. Van nieuw naar oud dus!

Het perfecte tijdstip om dit juist nu te gaan doen nu je kleine kinderen hebt? Nee, niet echt, maar bestaat het ideale tijdstip dan? Eigenlijk komt het nooit goed uit. Grijp je kans als die zich voordoet, want misschien krijg je geen tweede kans!

Ruim 10 jaar geleden gingen wij (toen nog met z’n vijf-en) verhuizen vanuit onze nieuwbouw woning naar onze huidige woning van 150 jaar oud. Deze hebben wij overgenomen van mijn schoonouders, die er 43 jaar hebben gewoond. Mijn man en zijn broers en zus zijn ook in dit huis geboren. Fantastisch toch, dat wij hier weer nieuwe herinneringen kunnen gaan maken, maar dat er tegelijkertijd al heel veel familie geschiedenis ligt. Maar hoe ga je een huis verbouwen en een tuin omgooien waar zoveel emoties liggen. Das best lastig…

Zij hebben ook bloed, zweet en tranen in dit huis gestoken en hebben er op deze manier natuurlijk járen gewoond en dat functioneerde altijd prima. Alleen voor ons niet, wij hadden andere wensen. En hebben die dus uitgevoerd.

En niet alleen dat, onze 3 kinderen waren toen 5, 3 en 1 jaar oud. Erg jong dus nog! Een paar weken na de verhuizing raakte ik zwanger van de jongste. De bouwvakker kon dus voor mij niet op een slechter moment komen. Misselijk, moe en een bouwvakker 3 weken lang in huis. Twee kleine handen binders thuis en één op school. Niet het meest ideale scenario dus. Als ik er nu aan terugdenk….

Mijn 2 kleine super helpers!

Maar enfin, we hebben het gered en nog altijd blij met de keuzes die we toen hebben gemaakt. En ik moet zeggen dat het achteraf altijd de moeite waard is. Het is even doorbijten, maar dan heb je er uiteraard ook het plezier van. En dat duurt gelukkig een stuk langer dan die bouwvakker over de vloer!

In ons geval was het huis gelukkig goed onderhouden, alleen gedateerd. Dus er moest wel het één en ander gebeuren.
Ons lijstje met onze wensen:

Met stip op nummer:
1. Een badkamer realiseren op de bovenverdieping.
2. Beneden alles isoleren, muren en plafond
3. Overal thermopane ramen
4. Overkapping aan de garage
5. Muur uitbreken en daar de nieuwe keuken met kookeiland plaatsen
6. Vloer in de keuken egaliseren met beton en vloerverwarming aanleggen
7. Badkamer beneden eruit omdat die achter de muur zat en verplaatsen. Kwam alleen een douche beneden voor terug.
8. De tuin aanpakken
9. Toilet beneden vernieuwen
10. Voorste slaapkamer een nieuw dakkapel en isoleren
11. Alle ander slaapkamers verven en/of behangen. Vloerbedekking eruit en het hout eronder wit verven.

Tja, dat kun je toch wel een flinke verbouwing noemen, of niet?
Nu ik het lijstje zo zie, denk ik: jeetje dat we dat allemaal hebben gedaan in een tijdsbestek van ongeveer 2 jaar!  Ongelofelijk! En misschien ben ik ook nog wel wat vergeten. Tis ook alweer even geleden natuurlijk en gelukkig vergeet je sommige dingen ook weer snel…

Gelukkig dat je vaak niet beseft wat er allemaal op je afkomt gedurende die tijd, want als je dat van te voren wel zou weten, dan zakt de moed je bij voorbaat al in de schoenen. Moet wel zeggen dat we het zonder onze beide ouders niet hadden gered. Als het ging om klussen, oppassen, eten koken, ze waren er als we ze nodig hadden! Echt goud waard!

Maar de bouwvakker was dus nodig om op het overloop een badkamer te realiseren, want die was er niet, tja, oud huis…En als je vanuit de slaapkamer naar beneden moest voor het toilet had je al een halve wereldreis achter de rug, want die zit bij de achterdeur! Dus je snapt dat het écht wel nodig was! Helemaal in de winter…brrr.. koude vouten!

Op 2 slaapkamers was gelukkig wel een wastafel aanwezig. Die hebben we mooi laten zitten. Uiteraard wel met nieuwe wastafels en kranen! Toch wel handig hoor met een groot gezin en maar één badkamer boven.

Mijn schoonouders hadden op het overloop een hele grote inbouwkast gemaakt. Na vele metingen wist ik dat het mogelijk moest zijn om hier een kleine badkamer te kunnen realiseren. Heb veel hoofdschudden getrotseerd (negatievelingen!) en geroepen dat het écht wel kon! Aannemer laten komen en die dacht er gelukkig hetzelfde over! Jeeee!

Dus begon het realiseren van een badkamer! Deze moest wel om de witte schoorsteen heen gebouwd worden. Die we ook in het zicht wilden laten. Je mag wel zien dat het een oud huis is, toch?

Hier in het midden komt de deur naast de schoorsteen
De douche komt hier om het hoekje. Dit is de doorloop
Hier wordt het toilet geplaatst

Onze zoon van toen anderhalf sliep ‘s middags op z’n kamertje tegenover de werkzaamheden. Wat een goede slaper was dat zeg, heeft nagenoeg geen kik gegeven en sliep door al het geboor en getimmer heen. Echt ongelofelijk! Al die zorgen voor de tijd om niks! Gelukkig was het al met al in 3 weken klaar en konden we boven eindelijk heerlijk douchen en ‘s nacht maar een klein stukje lopen voor.. jeweetwel!

Een klein half jaar na de verhuizing in maart/april hebben we de tuin aangepakt. Dat vonden we heel belangrijk voor de kids, dat ze tijdens de zomervakantie een goede plek hadden om te vertoeven, omdat we vanwege de komst van de jongste in juli niet met vakantie konden gaan. 

Bruine modderstrook rechts wordt gras
Verwijderen van het kippenhok
Herinrichting van het terras bij het huis
Hier rechts op de foto de overkapping in aanbouw. En ondertussen onze jongste zoon geboren! Feest!

Heb toen de bouwvakker er was veel lopen nadenken over hoe de tuin ingericht moest worden. Heb toen een plan gemaakt.
Er kwam achterin een nieuw terras met border. Het terras bij het huis werd een stuk groter met 4 Catalpa’s erin. Deels kwam er nieuwe bestrating, ruimte voor de trampoline, wat meer gras, een speelhuisje met glijbaan en een overkapping achter de garage. En man, wat zijn we dáár blij mee! Een heerlijk plekje! Eigenlijk hebben we er gewoon een extra kamer bij! Voor meer detail foto’s, zie mijn blog 6. of op Instagram.

De tuin zoals ie nu is


In al die tijd werden ook bijna al de andere punten op het lijstje 1 voor 1 afgewerkt. Heel veel door mijn vader! Man, wat kon die toch veel, echt twee rechter gouden handen! Hier en daar wel met mijn hulp, maar vooral in het begin heeft hij heel veel zelf gedaan. Oh ja, openslaande deuren in de keuken, zie was ik toch alweer wat vergeten op het lijstje!
Grote raam partij eruit en openslaande deuren erin! Wat een extra licht, geweldig!

Ruim een jaar later een muur doorgebroken, was een dragende muur, dus met ondersteuning van een stalen steunbalk, zodat we een keukeneiland konden realiseren. De oude keuken verkocht via marktplaats en de nieuwe laten maken naar aanleiding van mijn tekening door een timmerman! Die kon alle wensen voor ons realiseren. Dat was ook een redelijk groot project omdat de leidingen voor de keuken en de douche allemaal naar een andere plek moesten.

Onder de gerealiseerde overkapping een ijsje eten na het bbq-en

Maar wat een genot als alles uitpakt zoals je het voor ogen had. Het lastigste aan het hele verbouwen vond ik de bouwvakkers in huis die nodig waren voor het grove werk. Je voelt je dan een vreemde in je eigen huis. Moest goed op de kids letten dat ze de mannen niet voor de voeten liepen en nergens aan kwamen als ze weer weg waren.

En het stof, het stof die vrijkomt tijdens zo’n verbouwing, tjonge daar werd ik echt niet goed van. Elke einde werkdag weer met de stofzuiger en natte doek aan de slag.

En die kindervoetjes die overal afdrukken achterlieten. Dat was zeker geen pretje.

Al met al moet ik zeggen dat we in die periode van verbouwen geprobeerd hebben om er vrij relaxed mee om te gaan, want hoe drukker je je maakt, hoe meer gestrest iedereen raakt.

En gelukkig als iedereen van timmerman, loodgieter, glaszetters etc vertrokken zijn en het huis eindelijk weer van jou is!! Wauw, das zooo fijn!! Dan begint het genieten van je mooie opgeknapte huis en denk je: het was een rollercoaster, maar wat is het het waard geweest!

Liefs Thea,

Heb je een opmerking, of wil je een reactie achterlaten? Dat kan hieronder.

Blog 11. Kringloop en rommelmarkten, je houdt ervan of niet.
Verschijnt volgende week vrijdag!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *