Blog 13. We hebben het allemaal druk. Gevolg: Burn-out, stress, overspannenheid

stress burnout
Je hebt soms van de dagen dat je denkt: wat zal ik blij zijn dat deze week voorbij is! Herkenbaar?
Zo’n week dat je geleefd wordt en je eigenlijk wat controle kwijtraakt over het verloop van de dag of week.
Zo’n week dat je agenda eigenlijk al vol staat, maar er stiekempjes nog van alles tussendoor komt!
HOE GA JE DAAR MEE OM?

Heb je dan stress of onderga je het gewoon en heb je er geen last van?

Ben jij het type die dat gelaten ondergaat en het makkelijk van zich af laat glijden? Of onderga je het met flink wat adrenaline in je lijf en ondervind je er veel stress van?

Helaas zijn er velen onder ons die dit eigenlijk bijna wekelijks ervaren. Waarbij de boog te lang gespannen is geweest en dus thuis zitten in overspannen toestand of nog erger, de diagnose burn-out krijgen.

Waarom moeten we eigenlijk allemaal zoveel….

Waarom kunnen we niet gewoon zijn….

Waarom stellen we zulke hoge eisen aan onszelf en aan onze omgeving?

NIET PERFECT

Het leven is niet perfect.
We kunnen streven naar perfectie, maar uiteindelijk wordt het dat nooit.
Soms kun je momenten hebben van complete euforie, maar vaak duren die helaas niet lang.
De negativiteit blijft toch langer hangen dan de euforie!

En weet je wat, perfectie hoeft ook niet. Niemand heeft het, ook al lijkt het misschien zo, en niemand zal het ooit krijgen. Je kan er alleen heel dicht bij in de buurt komen.

Weet je wat wél belangrijk is, dat je je eigen geluk zoekt en je je leven niet laat bepalen door anderen. En met anderen bedoel ik mensen buiten jou en/of je gezin.
Doe wat voor jou/jullie goed voelt. Dan kom je automatisch heel dicht bij jouw perfectie.

En perfectie in het leven is eigenlijk het gelukkig zijn met je leven.
Gelukkig zijn met wat je hebt en streef doelen na die haalbaar zijn. En bedenk goed dat het bij een ander misschien perfect lijkt, maar achter die gesloten voordeur is het nergens perfect.


LEVENSERVARING


Ik wil even benadrukken dat ik geen psycholoog ben of geschoold ben in deze materie. Het is maar mijn bescheiden 46-jarige levenservaring en kijk op het leven. Ik ben een optimist en een realist.

Vind het zo jammer dat mensen denken dat ze zoveel ballen hoog moeten houden om aan de buitenwereld te laten zien hoe goed ze het allemaal doen met werk, gezin, huis, vakanties, uitstapjes, vrienden etc. Terwijl ze daar misschien wel heel veel stress door krijgen. Ze vergeten vaak dat het leven toch veel simpeler en gelukkiger kan zijn als je de lat niet zo hoog legt voor jezelf en je omgeving.
Voelen we ons dan pas compleet als we alles doen wat ik hierboven opsomde? En doe je dit dan voor jezelf of is het omdat je denkt dat je omgeving het van je verwacht?


EIGEN WAARDE


Wat ik in een eerder blog (werkende moeder versus thuisblijfmoeder) ook al aangaf, laten we elkaar alsjeblieft wat meer in onze eigen waarde laten en dat er geen moéten is.

Doe dingen waar je je prettig bij voelt en zeg gerust eens een keertje nee! Van het woordje ‘nee’ is volgens mij nog nooit iemand dood gegaan.
Je wilt een ander vaak niet teleurstellen, dat is begrijpelijk, maar door ja te zeggen terwijl je het eigenlijk niet wilt, stel je dus eigenlijk jezelf teleur! En wie is nou belangrijker jij of die ander….precies, jij dus!

En tuurlijk komen er altijd wel dingen op je pad die niet leuk zijn, maar die toch moeten gebeuren, maar maak bewuste keuzes in wat je wel en niet wilt doen. Want een ander helpen, kan je ook weer een heel goed gevoel geven, maar jij bepaalt, niet een ander!

LEVENSERVARING

Deze week was denk ik voor mij de meest hectische week van het jaar. Ik voelde ook wel dat ik op m’n tenen liep en dat er niet veel hooi meer op mijn vork moest komen, anders zou ik echt een nervous breakdown krijgen. Je voelt het in je hoofd bonzen, je vergeet dingen, spanning in je buik, teveel adrenaline giert er door je lijf en je gaat maar door.
Je lijf geeft vaak goed aan dat je te ver gaat. Luister daar dan ook naar en zorg voor een adempauze. Een adempauze waarbij je je lichaam en geest wat rust geeft, op welke manier dan ook, maar probeer die rust te vinden!

Gelukkig is het nu vakantietijd. Ook al blijf je thuis of ga je er op uit, ik hoop dat je hier geen vakantiestress van ervaart, maar probeer te genieten van het hier en nu, gewoon zijn…..

Fijne stressloze vakantie!

Liefs Thea 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *