Blog 15. DIY: Gerecyclede flesjes als bloemenvaasjes in stoere houten houder!

Op verzoek een keer een blog over een DIY. Dit is een nieuwe DIY! Heb ik dus nog niet eerder gemaakt!
Ik ben zaterdagmiddag begonnen en heb het maandagmiddag, toen het nog niet zo heel erg warm was, afgemaakt!
Hoe ik tot dit idee kwam?

We hadden wat van deze Dors flesjes liggen, deze hadden we voor het eerst ‘s een keer geprobeerd en vonden het wel lekker, dus kwamen er wat meer flesjes bij. Geen straf hoor! 😉

Ik vond de vorm, hoogte en dat het een normaal glasflesje was mooi en vatte het idee om daar wat mee te gaan doen. Heb ze dus bewust bewaard en niet in de glasbak gegooid! Geen statiegeld!

Ik wilde op de buitentafel iets nieuws, dus daar wilde ik iets voor bedenken. Ik wilde een item maken wat niet steeds aan de kant geschoven hoefde te worden als we aan de buitentafel zitten, maar wel iets robuust. 

En toen kwam ik dus op dit idee!

Ik heb hiervoor 7 Dros flesjes gebruikt.

Waarom 7 flesjes?

Omdat ik iets groots neer wilde zetten en 7 is het getal dat geassocieerd wordt met spiritualiteit en geluk én is een heilig getal.

Je kan uiteraard zoveel flesjes gebruiken als je wilt, gewoon 1 kan natuurlijk ook!
Je kan ook meerdere items van 1 of 2 flesjes maken en bij elkaar zetten!


Wat heb je nodig:

*uiteraard geschikte flesjes! 

*een plank steigerhout van 250 cm lang of welk hout je dan ook wilt gebruiken.
Voor een stoer effect wel minimaal 3 cm dik hout kopen;

*een grenen schaaflat 15x15mm lengte van 270 cm;

*een ronde stok 14x14mm lengte van 270 cm;

*schroeven of spijkers voor spijkerpistool;

*houtlijm;

*verf die je op glas kan aanbrengen (ik heb Old White van Annie Sloan gebruikt);

*gereedschap (boormachine, afkortzaag, cirkelzaag, decoupeerzaag (heb ik gebruikt) of een gatenzaag, evt. een spijkerpistool)

Hoe ga je te werk:

Het flesje verven:

Het nadeel van dit flesje is dat het etiket er niet af te krijgen is. Het is geen opgedrukt papiertje. Het embleem zit echt in de fles, dat was dus wel even een tegenvaller. 

Heb het eerst zo geprobeerd te verven, maar het embleem scheen er erg doorheen, ook na 3x verven. Geen goed plan dus! Wat nu: dacht ik!

Toen kreeg ik het idee om er een paar keer (3x) schilderstape om heen te wikkelen en deze te verven (1x). Dat ging een stuk beter en scheen het niet meer door! Dus alle 7 flesjes op deze manier gedaan! Heb je geen last van zo’n gek embleem, dan volstaat alleen verven natuurlijk!

Het hout bewerken:

Bepaal eerste de breedte van de plank. Dit hangt dus af van de doorsnede van de fles. Houd rekening met dat er aan de zijkant genoeg ruimte overblijft voor de latjes.

Voor mijn houder voor 7 flesjes zijn de maten:
Lengte:75 cm
Breedte: 13 cm
Hoogte: 15 cm (Zijkanten zagen op: 9×13 cm)

Het flesje wat ik heb gebruikt heeft een doorsnede van 6 cm. Aan weerszijden van het flesje heb ik 3 cm ruimte tussen gelaten + aan de zijkanten 3 cm extra. Zo kun je berekenen, nav het aantal flesjes wat je gaat gebruiken, hoe breed je boven- en onderkant moet worden. 

Houd ook rekening met de dikte van het hout aan de zijkant. In mijn geval was de berekening in cm dus zo:

3 (dikte hout zijkant) – 3 (extra ruimte zijkant)- 3 (ruimte) 6 (flesje) – 3 (ruimte) – 6 (flesje) – 3 (ruimte) – 6 (flesje) – 3 (ruimte) etc. en eindig weer met 3 cm extra aan de zijkant!

Om een gat te boren moet je dus in het midden van het flesje (op 6) dus op 3 cm een gat maken op zo’n manier dat de hals van het flesje er ruim door kan! Mijn voorbeeld voor het eerste flesje: 3+3+3+3 (helft van 6 (flesje). Dus op 12 cm vanaf de kant is het midden van het eerste flesje en daar moet je de punt van de boor in zetten!

Het volgende gat komt dus op 12+3+3: op 18 cm vanaf de kant. En zo ga je de hele plank bij langs.

Het te maken gat kun je aftekenen met bijvoorbeeld een euro of 2 euro voor een perfect rondje. Dan kun je een gatenzaag met de juiste breedte gebruiken of zoals ik het heb gedaan met een decoupeerzaag. Dan eerst wel even een gat in het midden van het rondje maken zodat het zaagje van de decoupeerzaag er in past.

De zijkanten op de onderkant lijmen en vanonderen met schroeven of met het spijkerpistool. Het vierkante latje op maat er tussen op de bodem lijmen. Ik heb 1,5 cm vanaf de zijkant gedaan. Dan de ronde stok er wat boven plaatsen, hoe hoog hangt van het flesje af en wat je mooi vindt. In de zijkanten een gaatje boren waar de stok in kan zodat je deze niet hoeft te schroeven.

Dan verven, beitsen of waxen in de gewenste kleur. Ik heb zwarte wax gebruikt. Niet geheel dekkend. Daarna hier en daar met grijze krijtverf bewerkt en goed uitgeveegd met een doek voor een oude verweerde look!

Dan de flesjes ertussen zetten en de bovenkant op de zijkanten leggen, verlijmen en vast maken met schroeven of met het spijkerpistool, en klaar!

Deze hele DIY heeft me €16, 67 gekost. Niet gek toch?

Ik heb het hout gekocht bij de Karwei! De andere benodigdheden en gereedschap had ik allemaal al in huis! 

Heb je dit nou allemaal niet in huis en vind je het zonde (en te duur) om het allemaal te kopen? Vraag dan eerst eens aan mensen in je omgeving of die iets hebben liggen wat je kan gebruiken! Je hebt maar weinig verf of wax nodig! En voor gereedschap geldt natuurlijk hetzelfde! Of doe het samen! Je hebt hout genoemd als je die nieuw haalt!

Zonder bloemen is het ook al een hele leuke eyecatcher geworden! Maar met een paar bloemen erin staat het net wat gekleder! Je kan er eventueel ook nog een kaars in doen!

Het voordeel is dat je niet heel veel (dure) bloemen nodig hebt om deze vaas te laten shinen! Ik heb 4 stuks van onze eigen Annabelle gebruikt.

Laat je het me even weten als je aan de slag gaat? Leuk! Succes!

Liefs Thea

ps. heb je nog vragen of kom je er niet uit? Neem gerust contact met mij op! Ik help je graag!

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *