Blog 16. DIY: houten buiten tafel maken

Houten buitentafel diy
Al een tijdje een wens van mij om een nieuwe grotere buitentafel te maken en eindelijk is de tafel klaar!

HOE KOMT EEN IDEE TOT STAND
Het begint met een idee in m’n hoofd. Daar zet ik alle puzzelstukjes, die in m’n hoofd rond dwalen, samen tot een geheel! In m’n hoofd heb ik het dan al helemaal uitgedokterd, maar om het op p
apier te schetsen vind ik wat lastiger. Ben namelijk niet zo’n goede tekenaar! Dus ik kriebel wat en dan ga ik bedenken welke materialen ik nodig heb en wat de juiste afmetingen moeten worden en die krabbel ik er dan bij!
Dan laat ik het idee vaak nog even rusten. Tot ik zeker weet dat het plaatje in m’n hoofd echt zo uitgevoerd moet worden of dat er nog wat bijgeschaafd moet worden.
Dan koop ik alles in wat ik nodig heb en thuis niet meer heb liggen.
En dan gaan we beginnen!!!


MISGAAN
Als je het eindresultaat ziet lijkt altijd allemaal zo makkelijk, dat klussen, maar ik ben zo’n (kluns) klusser waar bijna altijd wel iets misgaat. Een stekker die kapot gaat of de schroeven zijn te lang, te kort of op. M’n gereedschap houdt ermee op. De stoppen in de meterkast slaan door. Ja, dat gebeurt ook wel nog wel ‘s!  Of heb een verkeerde berekening gemaakt. Of het streepje om te zagen staat verkeerd op het hout gemarkeerd, zodat ik een te korte plank heb en dus een nieuwe nodig heb. En zo kan ik nog wel even doorgaan!

Maar uiteindelijk komt het dan toch wel weer redelijk goed. Moet ook leren om niet té kritisch te zijn op mijn werk. Want ik zie altijd wel iets wat beter had gekund. Soms moet je ook gewoon denken: het is goed zo, niks meer aan doen! Maar dat vind ik toch wel lastig hoor! Vaak ziet een ander het niet eens! Ik heb inmiddels wél geleerd om ze niet te wijzen op wat in mijn ogen beter had gekund, want ze wuiven het toch direct weg zo van, ach dat valt niet eens op!! Het is prachtig zo!

Ach ja, al doende leert men!

Dit is ‘m dus geworden!
Lijkt waarschijnlijk zo simpel om te maken en in principe is dat het ook, maar er komen altijd weer onverwachte dingen bij kijken!PROBLEMEN

Het begon al bij de houtbestelling (de meeste planken die hier liggen zijn voor het terras wat aan het zwembad moet komen, wordt vervolgd!). Kreeg maar 4 planken van verschillende lengtes in plaats van 5 planken van 240cm. Deze kreeg ik voor de bouwvak. Moest dus 3 weken wachten tot ik kon bellen om een extra plank.
Oké, zelf zagen is op zich geen probleem, alleen de poten waren te dik om in één keer door te kunnen zagen. Dus zagen, hout draaien en nog een keer zagen en hopelijk kom je uit op hetzelfde punt als de onderkant! Mwah, ging redelijk! Toen alle delen geverfd!

VOLGEND DINGETJE


De plank die werd bezorgd had afgeronde zijkanten, dat hadden de andere 4 planken niet! Tja, daar kwam ik eigenlijk pas achter toen ik ‘m al had bevestigd! Twijfel, wat nu te doen. Heb nog geprobeerd om ‘m voorzichtig los te halen, maar dat lukte niet! Dus, laat maar! Zal waarschijnlijk toch niemand opvallen! 

De poten heb ik met lange schroeven (20 cm) aan de onderkant geschroefd en je raadt het misschien al, 2 schroeven kreeg ik er niet helemaal in en waren inmiddels al uitgehold en wilden dus niet meer draaien, SHIT!! Hoe nu dan? Oké, de flex er dan maar op. Dus de uitstekende delen van de schroef heb ik er maar afgeflext.
De andere 2 schroeven kreeg ik er wel helemaal ingeschroefd met een klopboormachine! Mijn gewone accuboormachine gaf het halverwege op vanwege te weinig power! Heb alle 
de delen wel gelijmd! Ter bescherming tegen wegstromend regenwater heb ik onder elke poot 4 plastic beschermdopjes geplaatst!

VOLGEND PROBLEEMPJE

De bevestigingslatten aan de onderkant van het tafelblad liepen te veel door en zag je te goed zitten aan de zijkant, weer balen…Tja, dus dat ook weer geprobeerd te corrigeren. Dus heb onder de tafel gelegen en met een cirkelzaag wat proberen bij te zagen. Lekker hoor al dat zaagsel in m’n gezicht en overal eigenlijk!! Pff…

En eindelijk na nog een likje decowas is de tafel dan klaar! De tafel is dus 240 cm geworden. Heerlijk ruim met een tafelblad van 4 cm dik. Voor de poten heb ik blokken van 10×15 cm gebruikt. Tafel is echt wel heavy duty. Dus op z’n plek gezet en niet meer aankomen!! 

Hopelijk gaan we minstens 10 jaar (gaan we voor💪🏻) heerlijk van deze buitentafel genieten!

Liefs Thea

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *