Blog 17. DIY: Houten blok vaas en kandelaar in één!

IMG_6373

Heb een nieuwe DIY waar ik zelf erg enthousiast over ben!

Een multifunctioneel stoer en robuust houten (geverfd) blok die doorgaat als vaasje èn als kandelaar. Hoe leuk is dat dan? Past in elk interieur en is met verschillende texturen te combineren.

Hoe ik dit heb bedacht en gemaakt lees je hieronder.

Voor diegenen die mij volgen op Instagram en Facebook weten dat ik een aantal weken geleden een buitentafel heb gemaakt. 

Voor de poten van deze tafel heb ik hout gebruikt van 10×15 cm. Van de houtleverancier had ik een groter stuk gekregen dan ik had besteld. Ze hadden er kruisen opgezet omdat dit hout wat ingescheurd was. Niet geschikt voor verwerking van de tafel dus.

Toen ging ik nadenken wat ik hier eventueel mee zou kunnen gaan doen. In stukken zagen en dan in de houtkachel gooien kan altijd nog: dacht ik. Heb even met het idee rondgelopen om er een lamp van te maken. Dat is het dus uiteindelijk niet geworden. Misschien komt dat ooit nog.

HET IDEE
Ik ben zelf erg van enkele bloemen in één of meerdere vaasjes zetten. Het staat leuk en is minder duur dan elke week/2 weken een nieuw bos bloemen te kopen. Ik had nog van die kleine buisjes met afsluitrubber liggen die ik ooit bij een bloemist had gekregen.

En toen bedacht ik dus dit! Zo’n buisje bovenin een houtblok! Maar ik wilde meer! Ik wilde er ook een kaarsenstandaard van maken, zodat je het blok voor meerdere doeleinden kan gebruiken, multifunctioneel dus!

Alleen het gat van het buisje is kleiner dan de kaars, dus dat paste niet! Erg jammer: dacht ik en baalde toch wel een beetje. En ja, dan blijft het in m’n hoofd rondspoken en toen had ik even een eurika momentje! Je kan het blok natuurlijk ook omdraaien. Dan heb je aan beide kanten een gat, één voor de bloem en aan de andere kant één voor de kaars.

Maar heb het werd uiteindelijk toch weer anders. Eerst even getest natuurlijk, maar ik heb nu hetzelfde gat gebruikt waar het buisje in zit en deze tot 1 cm naar beneden iets wijder gemaakt met een grotere vlinderboor. En dat lukte dus. YES!!! Dat was toch maar weer mooi gelukt! Daarna geverfd met verf die ik nog had staan.

De zwarte verf is van flexa mooi makkelijk, gebruikt voor de make-over voor de poten van de eettafel en de witte krijtverf is van Annie Sloan. Die heb ik eigenlijk standaard in huis!

Ik hoop dat je net zo enthousiast bent geworden als ik en wil je het ook gaan proberen? Hieronder vind je de benodigdheden en de uitleg.

7DA2F4EE-34AC-48F0-AAB8-E54F6AA4A041

BENODIGDHEDEN
-Houten balk van ongeveer 10x15cm (of iets kleiner, maar net wat je wil)

-zaag of zaagmachine: Zagen op 30 cm medium of 20 cm small

-buisje

-vraag of koop bij een bloemist een buisje eventueel met afdek rubber

-schuurmachine

-oorbescherming 

-mondkapje 

-beschermbril 

-(klop)boormachine

-vlinderboor 16mm voor het buisje

-vlinderboor 18mm voor de dinerkaars

-duimstok of meetlint

-potlood

-gewenste verfkleur

AAN DE SLAG:

  1. Het houtblok op de gewenste maat zagen
  2. Schuren
  3. Meten waar het middelpunt is bovenop het blok en aftekenen met het potlood 
  4. Gat boren bijna zo diep als het buisje (kijk of meet de diameter van het buisje, zodat je weet welke vlinderboor je moet gebruiken voor de juiste breedte) of neem het mee naar de winkel)
  5. Het blok schuren.
  6. Afnemen met mengsel van water en ammoniak.
Thea Elzinga de klussende interieurstyliste
84BB3FA6-282E-4670-AD36-A259E4D31E92

Koop een mooie bloem, vul het buisje met water, doe de bloem erin, plaats deze in het blok en je project is klaar! Je kan het dus afwisselen met een kaars: Denk natuurlijk wel aan de veiligheid met een brandende kaars het blijft natuurlijk wel hout!

Heb je geen tijd, zin of de skills om dit projectje uit te voeren? Dan kun je mij uiteraard altijd een berichtje sturen. Bij belangstelling zal ik deze DIY opnemen in m’n webshop!

Veel succes voor diegene(n) die het gaan proberen. Heb je vragen, dan hoor ik dat graag!

Liefs Thea 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *