Blog 34. Overkapping een nieuwe look geven.

Overkapping
Een overkapping in de tuin is toch wel het ultieme genieten in eigen tuin. Maar na een paar jaar, waar ik me aan bepaalde aspecten van onze overkapping ergerde, heb ik de mouwen opgestroopt en heb ik de ruimte aangepakt en een andere look gegeven. Lees je mee?

Wat waren we blij dat er na onze verhuizing naar onze huidige woning, wat nu bijna 13 jaar geleden is,  plannen waren om een ruime overkapping aan onze garage te bouwen waar we een buitenkeuken wilden realiseren en waar we een plek konden creëren waar we met veel mensen konden zitten en relaxen.

Die is er dus gekomen dankzij de inzet en skills van mijn vader. Mijn vader, die timmerman was, heeft de overkapping helemaal zelf uitgedokterd. Dus niks geen voorgekauwd werk. Hele berekeningen heeft ie er op los gelaten zodat de constructie goed in elkaar zat. Hij had het zo berekend dat de dakconstructie wel een halve meter sneeuw kan dragen. Ook niet onbelangrijk natuurlijk!

En wat waren we blij toen de overkapping na weken arbeid er eindelijk stond! Een mooie ruime plek van 4,8 x 3,5 meter. Nu kon ik mijn plannen voor de inrichting eindelijk uitvoeren! 

Banken en salontafel maken en uiteindelijk de buitenkeuken met houtoven en een verrijdbare bbq. Wat een genot!

Buitenkeuken
Nieuwe situatie
buiten keuken
Oude situatie

Maar na al die jaren begon het bij mij weer te kriebelen, maar had nog niet echt een aanzet om er ook wat mee te doen.

Er waren een paar zaken waar ik me toch wel aan stoorde. Één daarvan was de kleur van de balken. Daar had mijn vader een goedje opgesmeerd die uiteraard heel goed was, maar de balken hadden daardoor wat een groenige waas gekregen. Dat was stoorzender nummer 1! 

Daarnaast was stoorzender nummer 2 de muur of beter gezegd de combinatie van de muren. 

Aan de garage kant zit een stenen muur met een enkel glas raam met een uitstekende stenen vensterbankje. 

De ander muur was de muur van de overkapping en deze is van hout. Hier had ik behang op een plaat geplakt en deze op de houten muur bevestigd. Daar was ik dan nog niet op uitgekeken. Helaas is er iets scherps tegen aan gevallen en was het behang stuk. Dit moest dus sowieso eraf gehaald worden.

Loungeplek onder de overkapping
Oude situatie
De buitenkeuken komt nu ook veel mooier uit
Nieuwe situatie

Achter de keuken hangt een zeil tentdoek met ramen die ik op maat heb gemaakt. Ik had voor dit systeem gekozen, omdat je deze makkelijk door middel van de drukknopen kan verwijderen en terug kan plaatsen of het zeil kun je oprollen. Dit is vooral nodig als de barbecue aan staat en de pijp van de houtoven naar buiten gedraaid moet worden.

Je begrijpt het dus misschien wel waar ik me aan stoorde. Alle kanten hadden een andere structuur. Uiteindelijk erg onrustig. 

Stoorzender nummer 3. Bij mij ging de knop om om daadwerkelijk mijn gedachten om te zetten in daden toen ik vorig jaar een grote barst in het raam van de garage ontdekte. Waarschijnlijk heeft iemand die er op de bank voor heeft gezeten er met z’n hoofd tegenaan gestoten. Vond ik dus te gevaarlijk worden. Ik wilde het raam daar dus weghebben of wegwerken. 

En zo kwam het hele plan dus tot stand.

Na 2 weken klussen heeft de ruimte onder de overkapping een heel ander uiterlijk gekregen! Ben super blij met het eindresultaat en zo kun je zien dat je met relatief weinig middelen er een heel andere draai aan kan geven. Het geheel oogt nu veel rustiger en er hangt een fijne sfeer. 

Hieronder lees en zie je hoe en wat ik heb gedaan.

Thea Elzinga de klussende interieurstyliste
Behang verwijderen
De eerste fermacellplaat gaat tegen de houtenwand
Houten latten
De houten latten voor de bevestiging van de houten platen zitten erin
Omleggen van het stopcontact en de schakelaar en de houten platen op de latten bevestigen
fermacell plaat
Elektriciteit klaar en doet het. De eerste fermacell plaat tegen de houtenplaat bevestigd
Deze wand is ook klaar
De platen zijn op en met de restjes nog het laatste stuk naast de houtoven dichtmaken
De balken krijgen een zwarte beits
Alle gaten en naden plamuren
Muurverf Sea Foam van Pure & Original
Thea Elzinga interieur- en vastgoedstyliste in Friesland
Dan is het eindelijk zover. De muren sauzen!
Dan het werkblad nog met een egalisatie middel een betonlook geven
De buitenkeuken komt nu ook veel mooier uit
De oude houtkachel die eerst binnen stond heeft hier een perfect plekje

En dan komt natuurlijk het aller allerleukste: Het afstylen!

Wat een feestje is het om de ruimte mooi en gezellig te maken met spullen die ik al had en met nieuwe spullen!

De plank had ik al en heb ik wat bewerkt om ‘m wat een stoer uiterlijk te geven. De stalen zwart matte plankdragers van meubelpootjes.nl maken het geheel helemaal af! 

Thea Elzinga interieur- en vastgoedstyliste in Friesland
Een plank bevestigd en daar oude en nieuwe spullen op uitgestald

Op de andere muur zijn de lampen weer teruggeplaatst en heb ik er een dimmer tussen gezet voor extra sfeer ‘s avonds.
Heb bij  Gallerix deze prachtige posters van palmbomen en deze trap foto op Santorini uitgezocht. De posters hebben een mooie zachte kleur en geven het geheel dat fijne Ibiza sfeertje.

Wat een feestje om hier te mogen zitten, te relaxen en te eten. Vanavond gaan we de ruimte inwijden met vrienden en lekker pizza uit de houtoven eten! Bon Apetit!

Liefs Thea

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *