Blog 4. Slaapkamer verbouwing: Hoe een eenvoudige klus groot werd, deel II

kamernoa
Dit blog is een vervolg. Klik hier voor deel I.

Waar was ik gebleven…

Oh ja, onze dochter moest uit logeren vanwege de vieze lucht in haar half ‘gesloopte’ slaapkamer. In de dagen dat het hout moest drogen was ik aan het uitvogelen hoe het nu verder moest met de muren. Nu ik mijn vader niet meer heb om mee te overleggen en te helpen, heb ik veel filmpjes gekeken op Youtube om te kijken hoe je muren moet isoleren en weer moet opbouwen.

Voor de demo waren de muren geïsoleerd met dunne plaatjes tempex. Dit heeft weinig tot geen isolatiewaarde. Dus dat kon ik nu ook gelijk goed aanpakken.
De delen die mijn vader en ik al hadden geïsoleerd in huis, hadden we Rockwool gebruikt. Dus dat wilde ik hier ook maar gaan doen. Ben naar de houthandel gegaan en uitgelegd wat ik wilde. Ze kenden m’n vader nog wel, omdat hij daar voor zijn eigen klussen ook altijd  hout kocht en voor ons huis ook al veel materiaal had besteld. Ze condoleerden me met mijn verlies en we hadden nog even een praatje over mijn vader. Was wel even slikken hoor, de tranen zaten alweer hoog, want toen was het nog maar 4 maanden geleden dat mijn vader was overleden. Ze waren gelukkig erg begripvol en heel behulpzaam. Ze hebben berekend hoeveel en wat ik nodig had voor deze klus.

We kwamen uit op het volgende: OSB-platen, fermacel lplaten (deze zijn brandwerend en hebben we elders in huis ook gebruikt), dampwerende- en dampdoorlatende folie en de rockwool.

De rockwool in 2 verschillende diktes besteld, omdat ik met 2 verschillende muren te maken had. De muur bij het raam is niet heel diep. Daarvoor een dunnere Rockwool gebruikt. Deze is samengeperst en komt uit op een dikte van zo’n 4,5 cm. Voor de schuine wand had ik 10 cm dikke Rockwool besteld.

Oké, dus materiaal besteld en volgende dag geleverd. En tja, toen moest ik toch echt aan de bak! Had het nog niet eerder zelf en alleen gedaan, dus ik was best een beetje huiverig of ik het allemaal wel kon. Had m’n vader natuurlijk in het verleden wel geholpen en gezien wat hij deed, maar in die tijd waren onze kinderen nog klein en was nummer 4 onderweg of net geboren. Dus niet echt ervaring opgedaan!

Heb toen maar de mouwen opgestroopt en ben maar gewoon begonnen. Als eerste heb ik een paar ventilatieroostertjes met gaas ertussen, tegen muizen (want die komen we binnen nogal eens tegen helaas, brrr) tegen het dakbeschot geplaatst. Mijn schoonvader stond buiten op de ladder en gaf aan waar ik een gat kon boren. Op deze manier zou ik de latten waar de dakpannen op liggen niet beschadigen. In totaal 5 geplaatst. Dus er was weer genoeg ventilatie aanwezig.

Maar ja, hoe ga ik de dampdoorlatende folie plaatsen. Niet gelijk op de dakbeschotplaten, want dan hebben we straks weer hetzelfde probleem. Er moet wel wat lucht tussen kunnen komen in verband met de ventilatie. Na wat hoofd krabben en wat metingen, had ik besloten om net als een houten lattenbodem een houten frame te maken tussen de bestaande balken en daar alles tegenaan te plaatsen.

Zo geschiedde. Gelukkig was mijn man die eerste week thuis vanwege de krokusvakantie. Ik kon me dus de hele week volledig storten op deze grote klus. De tweede week kwamen mijn schoonouders bij ons thuis en haalden de kids uit school en bleven tot einde middag en mijn schoonmoeder kookte dan ook nog voor het hele gezin, echt zo lief! Zo kon ik ongestoord, nou ja bijna dan, aan het werk. Kids kwamen zo nu en dan langs om wat te vragen of ik wat wilde eten, heel lief natuurlijk, maar  ‘geen tijd voor’, zei ik dan. ‘Eten doe ik straks wel’, zo ging het dagelijks. En man, wat heb ik tijdens de maaltijden lopen bunkeren! De hele dag zo fysiek bezig zijn en trap op trap af, vergt wel wat van je. Eerste dagen ook wel spierpijn gehad! Maar alles went.

En de klus geklaard! Heb daarna haar bed ook nog maar ‘even’ aangepast. Het voeteneinde is nu net zo hoog als het hoofdeinde. Vond ik toch mooier staan. Vinden jullie ook niet?


Vorig jaar heb ik nog een extra stopcontact aangelegd, omdat naast haar bureau geen stopcontact zat en elke keer met verlengsnoeren werken is ook niks! Het stroom haalde ik uit het stopcontact aan de andere kant van de muur en heb deze doorgetrokken. Nog nooit gedaan, maar gelukt! Was best wel trots op mezelf dat ik dit helemaal zelf heb uitgevogeld en gedaan.

Hebben jullie ook wel eens zo’n project gedaan waar je in het begin dacht: dit lukt me nooit! Maar door door te zetten toch maar mooi is gelukt! Zou het leuk vinden om jouw ervaring te horen. Wil je het delen. Laat dan hieronder een reactie achter!

Liefs, Thea

ps. Je kan me volgen op Instagram @thea_hipenstoer.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *