Blog 7. DIY prutser of kenner?

Thea Elzinga
Ik ben fan van doe het zelven en klussen. 
Ik besteed liever niks uit en probeer alles zelf te doen. 
Ben ik dan een diy prutser of kenner?

Je hebt misschien ook wel eens een klus(je) in huis waarvan je denkt, ‘help, dit is te moeilijk voor mij’. Dan twijfel ik of ik een ‘echte’ expert erbij zal halen of dat ik het toch zelf ga proberen.

Zo’n klusje heb ik kort geleden gehad. Verrotte dorpels, 2 stuks! Het hout was aan de onderkant kletsnat! En het erge was nog wel dat de houtrot het deurkozijn al aan weerszijden had aangetast. Toch te lang gewacht. Had eerder in actie moeten komen om meer schade te voorkomen. Oké, dat was echt enorm balen natuurlijk! 

IN ACTIE KOMEN
Mijn actie: beide dorpels verwijderen en het aangetaste gedeelte van de deurkozijnen, zo goed en kwaad met het gereedschap wat ik had, verwijderen. Nadat dat klusje geklaard was, had ik besloten dat ik geen houten dorpels meer wilde. Dit om te voorkomen dat dit ooit weer zou gebeuren. 

Maar wat dan? Omdat ik samen met m’n vader het betonnen aanrechtblad had gemaakt, had ik er vertrouwen in dat ik zelf wel betonnen dorpels kon maken. Dan had ik in ieder geval nooit meer kans op verrotte dorpels en dit zou ook mooi bij de Arduinen tegels passen die in de hal liggen.

Zo gezegd zo gedaan! Mal gemaakt, betonijzer erin en beton erop gestort! Goed laten drogen en paar dagen later de mal eraf gehaald en het was gelukt! Nooit geen rotte dorpels meer! Joepie! 

Maar nu de kozijnen nog, das toch even een ander verhaal! Ik wist het eigenlijk even niet zo goed. Had ook niet echt het juiste gereedschap hiervoor om dit netjes af te werken.
Na anderhalf jaar, ja echt zo lang heb ik verder geen actie ondernomen, omdat ik twijfelde over wat te doen. Natuurlijk is het makkelijk om even een ‘mannetje’ te bellen die het zo even fikst, maar dat was eigenlijk mijn eer te na. Maar ja durfde er eigenlijk ook niet aan te beginnen.

NOG MEER PROBLEMEN
Toen bleek dat we buiten ook houtrot in het kozijn hadden, hoe bedoel je…! Tja, toen had ik geen keus meer, er was echt actie nodig!

VOOR
NA

Dus heb ik de koe bij de horens gevat en ben aan de slag gegaan. Heb een Worx multitool gekocht. Dat had ik al jaren eerder moeten doen! Ideaal om een rechte zaagsnede te maken in voorwaardse beweging. Zo kon ik in ieder geval het kozijn mooi recht afzagen en er een recht stuk meranti hout tussen zetten, die ik had nagemaakt zodat het er precies zo uitzag als het kozijn. Was best nog wel lastig hoor om het allemaal precies zo te krijgen, maar volgens mij ben ik er wel redelijk in geslaagd! Buitenkozijnen eigenlijk hetzelfde verhaal, dit was wat makkelijker omdat dat hier het kozijn recht is. Ook gelijk maar dit stukje geïsoleerd.
Toen alles nog tweemaal in de grondverf en tweemaal aflakken en klus geklaard! Dat ik daar nou anderhalf jaar tegenaan heb zitten hikken!

dorpel
VOOR
NA
VOOR
NA

Nadat ik deze klusjes had gefikst  en de verbouwing van de slaapkamer van onze dochter (zie blog 3 en 4) had gedaan. Vond ik dat ik mezelf nu toch best wel ‘klusvrouw’ mocht noemen. Of niet dan? Was best trots dat het was gelukt. 

Tja, en in welke categorie ik nu val, DIY prutser of kenner, weet ik niet. Beetje ergens tussenin denk ik maar. Ik begin meestal en ‘doe maar wat’, ja dat kun je prutsen noemen, maar eindig meestal met een redelijk tevreden eindresultaat. En hoe je ook begint, het eindresultaat telt toch uiteindelijk!

Heb jij thuis ook zo’n klus gehad waar je tegen op zag of zit je er momenteel midden in? Laat het ons weten door hieronder een reactie te plaatsen.

Liefs Thea

Blog 8. Werkende moeder versus thuisblijf moeder. Het één beter dan de ander?

Vind het altijd wel een interessant fenomeen. Maar wat is nu precies een werkende moeder en wat is een thuisblijfmoeder? Wat zijn de verschillen en de overeenkomsten? En waarom krijg ik vaak het gevoel dat er twee ‘kampen’ zijn? Is het één beter dan het ander?

Blog 8. Verschijnt binnenkort!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *