Blog 9. Hoe werkt Instagram nou eigenlijk?

insta

Hallo lieve lezers, jullie verwachten hier een blog te zien over verhuizen met kleine kinderen, deze houden jullie van mij tegoed, want mijn volgende blog over Instagram was al in de maak, maar door een interessante en recente ontwikkeling op Instagram, plaats ik deze een week naar voren.

Hoop dat jullie het niet erg vinden…

Door het lezen van mijn blog kom je erachter wat deze ontwikkeling op Instagram inhoudt.
Tis wel wat een langer verhaal geworden dan mijn andere blogs, maar ik hoop dat je het interessant genoeg vindt om het helemaal uit te lezen!

Hoe werkt Instagram nou eigenlijk?

Afbeeldingsresultaat voor vrouw die nadenkt
Bron: 123RF

En dan heb ik het niet over het technische gedeelte zoals het plaatsen van foto’s of video’s. Lees maar verder, dan begrijp je wat ik bedoel.

Ben nu zelf zo’n 2 maanden actief met het plaatsen van foto’s op Instagram (IG), ik was al wel een aantal jaren trouwe volger van mooie inspirerende accounts. Ik moet heel eerlijk bekennen,  dat ik het toch wel bijzonder vind hoe het allemaal werkt op IG met volgen en ontvlogen, het Algoritme en waarom iemand wel of niet wordt gevolgd/gevonden op IG. Eigenlijk best wel interessant, vind je niet? Ja? Lees dan verder….

H
eb er inmiddels redelijk veel over gelezen op internet en heb zelfs een boek (Instaproof van Kirsten Jassies) uit de bibliotheek gehaald over dit onderwerp! Dat zegt al genoeg, als er al boeken over worden geschreven…. dan komt er dus best wel wat bij kijken wil je een goed IG account hebben.

Mocht je nog niet op IG zitten, dan is dit misschien niet zo interessant voor je. Of juist wel, want IG werkt toch net weer even anders dan Facebook en Pinterest. Ik ben in ieder geval fan. Op IG laat je meer zien van de dingen die je zelf leuk vindt. Bijvoorbeeld het interieur, je tuin, (je) dieren, hobby’s e.d. en niet alleen maar persoonlijke dingen als je gezin, je werk of je huisdier. Eigenlijk is IG een mooie combinatie van Facebook en Pinterest in één.

Gerelateerde afbeelding
Bron: Fleur Sophia

WAAR DRAAIT HET OM
Wat ik zelf nogal jammer vind is dat ik veel accounts voorbij zie komen waar vaak dezelfde foto geplaatst wordt, alleen dan vanuit een ander hoek geschoten. Ik persoonlijk haak af als ik in een hele korte periode 10x dezelfde bank of stoel voorbij zie komen. Ik wil wel graag geïnspireerd blijven! En dat doe ik niet door steeds hetzelfde te zien. En dat is als IG-er natuurlijk best lastig. Je kan moeilijk elke 2 maanden je interieur helemaal om gaan gooien. Maar hoe houd je je volgers dan tevreden? Dat is best lastig.

Een paar dagen geleden was er bijvoorbeeld een IG-er die op haar feed aangaf wat meer met haar fotografiefoto’s te willen doen. Die totaal anders zijn dan haar feeds die ze tot nu toe heeft geplaatst. Deze gaan voornamelijk over haar interieur. Ze wilde weten wat wij, de volgers, daarvan zouden vinden. Ze vroeg ons dus eigenlijk om toestemming, omdat ze bang was dat volgers misschien zullen afhaken! Ik begrijp het wel, maar het is toch jammer dat je het gevoel hebt dat je je volgers moet pleasen door dezelfde stijl foto’s te blijven plaatsen om je volgers te behouden. Ik zou zeggen, gewoon doen!

Want is dat niet juist waar IG omdraait, dat je datgene laat zien wat je het allerliefste doet en dat je dat deelt met iedereen? In haar geval haar interieur, maar dus ook haar fotografie. Ja, persoonlijk houd ik ervan dat mensen hun creativiteit laten zien en niet heel veel dezelfde foto’s plaatsen.
Want zeg nou eerlijk uit hoeveel hoeken kun je je interieur nou nog schieten?

Of gaat het de volgers meer om de persoonlijke verhalen die heel veel IG-ers erbij zetten. Vind het toch wel heel bijzonder allemaal, want juist heel veel van die IG-ers waarvan het interieur nagenoeg hetzelfde blijft, maar er dan wel fantastisch uit ziet, dat dan wel weer, hebben een grote groep IG volgers! Daar raak ik het spoor dus toch even bijster…. Blijven die volgers het dan toch interessant vinden om veel dezelfde foto’s te zien? Of gaat het ze om de persoonlijk verhalen die erbij staan? Ik begrijp dat niet helemaal, want ik haak dan toch echt af, ook al zijn de verhalen nog zo leuk.

MIJN STRATEGIE
Mijn strategie voor iemand volgen op IG is als volgt; Bij een onbekend account, waarvan de post die voorbijkomt mij aanspreekt, kijk ik eerst wat voor overige feeds er allemaal op dit account staan. Ik like dan de foto’s die mij aanspreken, maar als ik toch veel dezelfde items terug zie zoals ik hierboven heb beschreven, zal ik diegene niet zo snel gaan volgen. Maar ja, dat is natuurlijk heel persoonlijk. Iedereen volgt een account voor hun eigen redenen.

Maar zullen de volgers van de ‘populaire’ accounts, juist volgen omdat die veel volgers heeft en hopen ze dat diegene hen dan terug gaan volgen, zodat ze misschien mee kunnen liften op het succes van de ander? Dat bedoel ik dus te zeggen, best interessant, maar ook erg ingewikkeld allemaal. Snap jij het allemaal nog?  

Afbeeldingsresultaat voor volgen en ontvolgen instagram
Bron: The Social Good Girl

VOLGEN EN ONTVOLGEN
Ja, dat is ook zoiets. Je ziet het bij veel IG-ers al in hun profiel staan. Kreten zoals bijvoorbeeld: don’t follow to unfollow. De ene dag heb je bijvoorbeeld 810 volgers en een paar uur later nog maar 798. Huh… waar zijn die overige 12 gebleven?

Dat is wat ik hierboven eigenlijk ook al een beetje beschreef. Ik denk dat veel IG-volgers hopen dat je ze terug gaat volgen en gebeurt dat niet, dan ontvolgen ze je weer. Beetje jammer natuurlijk.

Ga toch gewoon IG-ers volgen omdat het je aanspreekt wat ze laten zien en niet omdat je je eigen kring van volgers wilt vergroten. Maar ja je kunt het helaas ook niet tegenhouden. Ik noem dat dan ook maar de ‘nepvolgers’. Hun pech dat ze je volgende mooie feeds niet te zien krijgen! Toch?
De nepvolgers kunnen toch ook niet verwachten de je alle accounts terug gaat volgen, juist ook omdat er veel accounts van volgers tussen zal zitten wat je totaal niet aanspreekt.

Gerelateerde afbeelding
Bron: DutchCowboys

HET ALGORITME
Nog zo’n fenomeen. Het algoritme! Huh…wat? Ja, inderdaad….

Helaas zijn algoritmes te zien op bijna alle social media kanalen. En wat het allemaal lastig maakt als IG gebruiker, is dat zij bepalen welke posts je te zien krijgt. En dit is niet in een chronologische volgorde. Soms komt er een feed voorbij van een account die ik volg en die ik al geliked heb van DRIE DAGEN GELEDEN, huh, hoe kan dat nou! Tja dat is dus het algoritme die bepaalt.

Al je volgers krijgen je posts dus niet te zien. Alleen maar een klein gedeelte van de volgers ziet wat je post. Geloof maar zo’n 20%! Het algoritme bepaalt dus niet alleen wat je volgers te zien krijgen, maar ook wat jij dus zelf te zien krijgt. Das toch best raar eigenlijk en eigenlijk ook niet eerlijk.

Voorbeeld: als jij een foto plaatst en je hebt 1000 volgers, dan krijgen dus maar 200 volgers je post gelijk te zien! Pas als mensen je post gaan liken en jij interactie hebt op IG zal jouw bericht in meer feeds terechtkomen, en zo wordt je bericht onder steeds meer gebruikers verspreid. Als 1 iemand je liked zet IG bijvoorbeeld weer een lijntje uit naar weer 20 mensen, en als die weer liken…nou je snapt wat ik bedoel. Het is dan net een olievlek, sneeuwbal, hoe je het ook maar wilt noemen. Als je dus geen of weinig likes krijgt en geen interactie hebt, bloed je feed dus eigenlijk dood en krijgt niemand het meer te zien. Toch jammer hoe dit werkt. 

Máárrrrr er is nieuws op dat front! Vorige week kwam er een feed voorbij van IG-er Naomi (@lucky_coins_home) met een fantastisch idee. Zij  heeft een hashtag in het leven geroepen (#lovethefeedsyoufollow) waaronder de IG gebruiker een collage van hun mooiste foto’s kan plaatsen die een goed beeld weergeeft van hun account. Als je deze hastag volgt, dan krijg je dus automatisch alle feeds met die hashtag te zien. Hoe bedoel je geniaal! Zo kun je dus toch het Algoritme te slim af zijn!

Echt een super goed idee, waar massaal gehoor aan is gegeven! Inmiddels is het zo’n hit, er staan al bijna 9000 berichten in deze #, dat Naomi subcategorieën heeft bedacht om wat meer overzicht te geven aan de accounts.

Mooi initiatief van Naomi die globaal gaat. Geniaal idee! Alleen jammer dat er altijd weer IG-ers zijn die het niet op de juiste manier toepassen. Maar 1 foto plaatsen i.p.v. een collage of hun feed in de verkeerde categorie plaatsen.

Als ik een post zie in #lovethefeedsyoufollow_diy dan verwacht ik ook foto’s te zien van DIY en niet van de 4 misschien 1 foto waarvan ze alleen het schilderijtje op de foto zelf hebben opgehangen. Snap je, er zijn altijd IG-ers die bewust of onbewust misbruik maken van dit nieuwe fenomeen. Dan wordt het dus alsnog onoverzichtelijk. En waarschijnlijk alleen maar weer met als doel, meer volgers! Eigenlijk zou je net als bij MP een meldpunt moet hebben dat de feed in de verkeerde categorie staat! Haha dat zou wat zijn…..

 

GROTERE VOLGERSGROEP GENEREREN?

Afbeeldingsresultaat voor grotere volgersgroep krijgen op instagram
Bron: Wikihow

Dan ga ik uit van de legale manier!

Eigenlijk word je aangeraden om het bij 1 of hooguit 2 onderwerpen te houden om je volgers tevreden te houden en dus om te zorgen dat ze je niet gaan ontvolgen.

Even ter verduidelijking. Je volgers zijn je gaan volgen vanwege bijvoorbeeld je interieur. Als je dan opeens ook veel feeds plaatst over bijvoorbeeld je kanarie, hoe leuk en grappig die misschien ook is, dan kunnen je interieur volgers dus afhaken, omdat zij jouw kanariepietje niet zo interessant vinden. Volg je het nog? Pff, ik zei het toch, best wel ingewikkeld allemaal.

Oke, je moet het dus eigenlijk bij 1 of 2 onderwerpen houden. Maar als je -zeker in mijn geval, want ik vind héél veel dingen leuk en interessant-, dat doet, dan laat je dus maar een heel klein stukje van jezelf zien, dan is het account toch eigenlijk niet meer van jezelf maar van je volgers? En dat wil je toch ook niet lijkt mij. Ja, oké je kan meerdere accounts gaan aanmaken, maar wat een extra werk, en dat puur om je volgers tevreden te houden? Oké, 2 accounts is nog wel te doen, die heb ik zelf ook (@thea_hipenstoer en @hipenstoer_blog). Op de eerste zet ik alle foto’s en op de andere plaats ik maar 1x in de week een foto om aandacht te geven aan mijn blogs, en dat is nog prima te doen.

Want als je net zo actief foto’s wilt plaatsen op meerdere accounts dan zul je het nogal druk krijgen, ook met het risico dat er weer meer van dezelfde foto’s op je account terecht komen i.p.v. een mooi gevarieerd account! En je weet wat dat voor gevolg kan hebben voor IG-volgers like me! Haha..

Enfin, ik heb zoiets van doe lekker wat je wil, plaats op IG wat je wil, want voor wie doe je het nu eigenlijk, voor hun, je volgers, of voor jezelf!

 

Liefs, Thea

 ps. heb je het volgehouden om het verhaaltje uit te lezen? Super! Vind je het leuk om een reactie te plaatsen op dit verhaal? Leuk! Dat kan hieronder, alleen je reactie zal verschijnen (na mijn goedkeuring) en niet je naam en emailadres!
Ik wilde er toch nog even bij zeggen dat het Algoritme natuurlijk ook voordelen heeft. Het is er per slot van rekening niet voor niets. Maar als ik daar over ga uitweiden dan wordt het helemaal een lang verhaal? Das iets voor een andere keer!

 

Blog 10. Verbouwen met kleine kinderen

Verschijnt dus volgende week vrijdag! 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *