Blog 35. Studentenkamer mooi en functioneel inrichten

interieurstyling studentenkamer.
Een kleine studentenkamer van 11 m² kun je dat inrichten met alles wat je zoon of dochter nodig heeft?
Ik denk het wel en het is ons aardig gelukt. We hebben er zelfs een tweepersoons bed in kunnen zetten!
Ben je benieuwd hoe ik dit heb aangepakt? Lees dan vooral verder.

En dan is de tijd aangebroken dat ons oudste kind van 18 jaar het nest gaat verlaten. Nou ja doordeweeks dan. Hij heeft een studie in Groningen gekozen en moet daarvoor op kamers. Voor hem natuurlijk een geheel nieuwe fase en ervaring, maar voor ons als ouders natuurlijk ook.

DE STUDENTENKAMER

Een studentenkamer wordt gezocht in deze mooie studentenstad en dankzij een tip wordt deze gelukkig vrij snel gevonden.

Na de bezichtiging was het voor mij en mijn zoon al gelijk duidelijk dat dit ‘m ging worden. De buurt was goed, er was een klein dakterras aanwezig naast zijn kamer en deze was voorzien van een lounge set en barbecue. Ja, hoe luxe kun je het als student hebben!

Er lag al een laminaatvloer in, een verduisterend rolgordijn was aanwezig, op de deur hing een spiegel en twee jashaken. Dat was al de eerste winst. Die spullen hoefden we dus niet meer aan te schaffen.

Oké, de kamer is niet heel groot, maar hé het zijn studenten, dus je moet ook leven als student toch?:-) En hoe meer vierkante meters je kamer telt, hoe hoger de huur. Aangezien je als student tegenwoordig alles zelf moet betalen (behalve de OV), vonden we deze kamer helemaal prima! En voor stadse begrippen heeft hij over het uitzicht ook niks te klagen!

DE WENSEN EN INDELING

Na de bezichtiging stapten we in de auto naar huis en hebben we het er over gehad wat hij allemaal nodig heeft en wat zijn wensen zijn.

Zijn belangrijkste wens was een tweepersoonsbed. Tja begrijpelijk, want die heeft hij thuis ook. Maar is het ook mogelijk. Er moet natuurlijk meer in de ruimte komen. Bureau, opbergruimte, plek voor de TV, zitruimte etc.
Het zou in ieder geval een leuke puzzel worden. Ook vanwege alle rare hoekjes in de kamer. Er is maar één hoek die ‘normaal’ is. 

Studentenkamer inrichten
Schets plattegrond studentenkamer

Ik had de maten bij de bezichtiging al opgenomen en ging thuis gelijk aan de slag met de plattegrond om te zien wat mogelijk was. Het werd al snel duidelijk dat een kledingkast niet ging lukken, dus moest ik wat creatiever zijn wat betreft het opbergen van kleding en dan met name kleding op hangers. 

Dit is de plattegrond die ik toen getekend had met al zijn wensen erin en meer.
→ Het tweepersoonsbed
→ Tafel met 2 eetkamerstoelen
→ Opbergruimte
→ Bankje
→ Salontafel/hocker
→ TV kastje
→ Ophangsysteem
→ Wandrek

DE AANPAK

Nu de plattegrond klaar was ging ik bedenken hoe ik de ruimte van kleur wilde voorzien. Hierbij wilde ik met het slaapgedeelte wat anders doen dan het zit-/studeergedeelte, zodat je toch wat een onderscheid maakt tussen het slaap- en woongedeelte. Ik bedacht een zwarte lambrisering voor een stoer effect en bij het slaapgedeelte wilde ik een extra vlak in een andere kleur maken. Om de langste muur wat te doorbreken wilde ik daar een ronde cirkel verven met een snoerlamp ervoor.

Voor het hele plan is een lowbudget styling mijn uitgangspunt geweest. Dus eerst gekeken wat we thuis of familie nog aan spullen op zolder hadden staan die herbruikbaar waren voor deze ruimte en die pasten in de stijl die ik voor ogen had. Ook wat verf en materialen betreft. De eettafel (opnieuw gelakt), de stoelen, de hocker, het vloerkleedje, plaid, gordijnen (waren wit en heb ik in de wasmachine zwart geverfd) en het zwarte wandrek (opnieuw zwart gespoten) waren reeds in ons bezit of bij familie en zijn dus hergebruikt. De zwarte, blauwe en bruine verf had ik ook nog allemaal staan.

Vandaar uit ben ik verder spullen gaan verzamelen. Van Marktplaats komt het tweepersoonsbed (waarvan ik de bedombouw niet heb gebruikt). Bij de Kringloop wat lampen en bloempotten en nog wat spullen bij o.a. Karwei (1 pot muurverf van Rustoleum, lamp materialen etc) en IKEA (tweezitsbankje, kussentje en kastje IVAR) gehaald.

DIY’S

Voor mij kwam nu, samen met het bedenken van het plan, het allerleukste! Ik kon weer losgaan met leuke DIY’s.

De bedombouw en ook het alles-in-één kastje (tv/opberg- en zit kastje) heb ik gemaakt van underlayment. Op deze manier past het allemaal perfect bij elkaar qua stijl en hoogtes.
Achter het hoofdeind van het bed heb ik nog een underlayment legplank geplaatst tussen de muur, het kastje en het bed voor optimaal gebruik van de ruimte.

Studentenkamer inrichten
De muren waren erg slecht/hobbelig en heb dus een speelse lijn uit de losse pols gemaakt
interieurstyling studentenkamer.
Het wandlampje (Kringloop) heb ik zwart gespoten en het lijstje geverfd in dezelfde kleur als de blauwe cirkel
Studentenkamer inrichten
Op de muur bovenin de hoek zat een groot rond gat. Deze heb ik met een op maat gezaagd vierkant fermacell plaatje van thuis dichtgemaakt en is met de muur mee gesausd

Het kastje is niet alleen handig om de tv op te zetten maar is ook stevig genoeg om op te zitten. Als hij visite krijgt, kan hij de televisie op de plank achter het hoofdeinde van het bed zetten, zodat er wel 3 mensen op het kastje kunnen zitten. 
In het kastje staan zwarte mandjes van de IKEA voor extra opbergmogelijkheid. Onder het bed heeft hij nog veel opbergruimte en in het zwart geverfde IVAR kastje van IKEA kan hij ook nog mooi wat spulletjes kwijt.
Bij gebrek aan een hangkast heb ik om de kleding wat netjes uit te kunnen hangen een tafelpoot op de muur geschroefd.

Studentenkamer inrichten
Kastje IVAR zwart geverfd zodat het wat wegvalt tegen de muur voor meer rust in de ruimte en heb het op pootjes gezet (ruimtelijk effect).
interieurstyling studentenkamer.
Bloempotten Kringloop zwart gespoten

En zo is de studentenkamer uiteindelijk tot stand gekomen. Het is een stoere functionele kamer geworden, waar al z’n wensen in zijn verwerkt. Inmiddels verblijft hij er nu al een maand en is hij dik tevreden met z’n kamer.

interieurstyling studentenkamer.
Voor de akoestiek en om de kamer verder mooi af te stylen heb ik deze gordijnen nog opgehangen

Voor hem hoop ik dat hij zijn gekozen studierichting leuk vindt en dat hij deze succesvol mag afsluiten. Maar bovenal hoop en gun ik hem een hele mooie studententijd in Groningen en uiteraard heel veel woonplezier!

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *