Blog 32. DIY: Creëer je eigen galerie wand met zelf gemaakte lijsten

Galerie wand
Een custom made gallery wall wie wil dat nou niet!
Oké het kost wat tijd en moeite, maar dan heb je ook wat!

Een paar maanden terug heb ik een blog geschreven over hoe je op 7 manieren een muur kunt stylen (klik hier voor de blog). Daar stond ook een foto tussen van de galeriemuur van Andrea Groot met allerlei toffe posters. Nu heb ik mijn eigen bescheiden gallery wall boven de eetkamerbank.

Waarom lijstjes zelf maken?

Gewoon een lijstje kopen is natuurlijk makkelijk. Dat ik dat liever niet wilde had een reden en niet vanwege het budget. Gekochte lijsten zijn natuurlijk duurder dan een paar latten. Het voordeel is echter dat je zo klaar bent. Poster erin, spijkertje in de muur, ophangen en klaar!

De reden dat ik het zelf wilde maken is niet alleen omdat ik graag dingen zelf creëer, maar kwam voort uit het feit dat ik geen losse lijstjes met glas tegen de muur aan wilde.

Waarom niet?
Nou direct onder daar waar de galerie wand zou komen staat onze eetkamerbank.
Ik wilde niet het risico lopen op ongelukjes met vallende lijstjes. En aangezien we nog met kids in huis leven, weet je het nooit. Door een verkeerde beweging met opstaan of een verkeerde beweging van het hoofd of arm was ik bang dat ze een lijstje met glas op hun hoofd zouden kunnen krijgen. 
Better safe then sorry!
Dus geen losse items aan de muur en zeker niks met glas! Dat betekent: dan zelf maar weer aan de slag!

Posters

Ik wilde een lijst maken waarin ik de lijstjes wilde plaatsen. Dit om de muur niet teveel te beschadigen.
Ik kan makkelijker een mdf plaat bewerken dan de muur waar glasvliesbehang op zit. Vandaar het grote frame!

Voordat ik me in de posters ging verdiepen heb ik de framemaat die ik op de muur wilde maken op 5 mm ruitjespapier uitgetekend. En daarna wat verschillende lijst maten uitgeknipt. Op deze manier wist ik ook hoeveel posters ik nodig had.

Toen kwam het leukste gedeelte.
Mooie posters zoeken! Op de poster met de betonnen trap was ik gelijk verliefd. Dat was dus mijn uitgangspunt voor de rest.

Daarna met de geknipte formaat lijstjes lopen schuiven binnen het kader voor een mooie opstelling en daarbij goed gekeken welke poster ik wat groter (de trap uiteraard) of kleiner wilde. Op deze manier weet je dat het altijd past, vooral als je niet zoveel ruimte op de muur hebt zoals bij mij.

Er zijn veel verschillende sites die mooie posters verkopen. Omdat er geen glas voor zou komen, heb ik gekozen voor foto’s op canvas, omdat die een mooie structuur hebben.

Benodigdheden:

Posters (uiteraard!)
Op maat gezaagde MDF plaat 18 mm dik
Houten hoekprofiel 2×2 cm
Gegronde afgeronde latten van 3 cm breed
Muurverf (binnenkant frame)
Lak (lijst)
Houtlijm
(Cirkel) Zaag evt. verstekzaagbak
Schroeven
Boormachine

Gelakte latten voor de schilderij frames
MDF Plaat en zwart geverfde hoeklatten
MDF Plaat sauzen
Aan de slag

De MDF plaat heb ik eerst 2x in de grondverf gezet. De hoeklatten in verstek gezaagd en zwart gelakt en op de plaat gelijmd.
Ik wilde de plaat eigenlijk in de kleur van de muur waar die tegenaan komt te hangen verven. Daar had ik helaas niet meer genoeg van en omdat ik toch graag verder wilde heb ik de muurverf van onze andere keukenmuur gepakt. Want daar had ik meer dan genoeg van. 

Heb de posters eerst met behangnadenband (zie foto hierboven) opgehangen om te kijken hoe het er uit kwam te zien.
Nee, toen ik het zo zag, vond ik het toch te onrustig en geen samenhangend geheel hebben in de ruimte.
Dus moest ik toch maar terug naar m’n eerste plan en de muurverf dan maar gaan bestellen. Heb gelukkig online een proefpotje van 250 ml kunnen kopen van deze verf (kleur Limestone van Little Green), want een liter was natuurlijk veel te veel. Scheelde ook bijna € 35,-!
Dus dat werd een dagje wachten en ik kon weer verder!
Ondertussen had ik de gegronde latten voor de lijstjes wel al geverfd met verf die ik nog over had van het kookeiland.
De plaat 2x opnieuw gesausd met de muurverf. Opgehangen met 5 schroeven (zitten achter de posters) en vond het gelijk al een stuk rustiger zo.

De posters gemeten en de latten met de cirkelzaag in verstek gezaagd.
Om de framemaat van de lijstjes te bepalen heb ik 0,5 cm van de postermaat afgehaald. Dus bij een poster van 30×40 cm heb ik de latjes zo gezaagd dat ze op de poster vallen op 29,5 x 39,5 x 29,5 x 39,5 cm. Zo blijven de afbeeldingen van de posters zonder witte rand het meest zichtbaar.
De eerste poster die ik heb opgehangen was de poster die in het midden zou komen. Alles even goed uitmeten wat natuurlijk super belangrijk is omdat de rest anders niet mooi uitkomt. Daar moet je echt even de tijd voor nemen dat dat goed gebeurt! Dan heb ik de eerste poster met de behangnadenband opgeplakt en daarna het lijstje, die ik op tafel al had uitgelegd, met montagekit op 0,5 mm op de poster opgeplakt. De montagekit niet op het gedeelte gedaan wat op de poster kwam. Ik heb geen schroeven of tacker gebruikt. En zo ben ik verder gegaan met de rest van de posters en lijstjes.

Als ik over een tijdje de boel weer wil omgooien, wat zomaar zou kunnen :), dan is het op deze manier geen enkel probleem om de lijstjes er weer af te halen en de plaat wat bij te werken zonder dat ik de muur beschadig.
Maar voor nu ben ik onwijs blij met deze muur en blijft het voorlopig wel even zitten!

Ik zou het super leuk vinden als ik je heb kunnen inspireren om ook je eigen galerie wand te creëren!

Heb je vragen en/of opmerkingen, stel ze gerust!

Liefs Thea

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *